zondag 22 augustus 2010

Proef je de natuur? Ja, lekker, schimmel!

Gisteren kocht ik bij Dirk van den Broek de "Biologische Milde Yoghurt Drink Zwarte Bes & Framboos" van het merk Arla. Op de verpakking prijken smakelijke afbeeldingen van zwarte bessen en frambozen. Volgens het pak zitten er 0% kunstmatige toevoegingen in, dus 100% natuurlijk! Gezellig! Er staan ook andere geruststellende teksten op.
"Proef je de natuur?"
"Dus de zuiver én het fruit zijn biologisch? Ja, klopt! De zwarte bessen en frambozen zijn helemaal biologisch geteeld". Helemaal? Ja, helemaal!
Even proeven. Waarom smaakt deze drinkyoghurt zo laf, zo plat-zoet, zo uitgesproken fruitachtig. Toch eens kijken in de ingrediëntenlijst. Hee. Er zit 1% fruit in deze drinkyoghurt. 0,4 % framboos, 0,3 % bramen, en 0,3 % zwarte bes. Dat betekent dat er 10 gram fruit zit in een liter drinkyoghurt. Ofwel 1 framboos, 1 braam, en 3 zwarte bessen in een heel pak Arla. En die zijn helemaal biologisch geteeld!
Het is nog net geen homeopathische verdunning. Waar komt die bosvruchtachtige smaak dan vandaan, terwijl er 0% kunstmatige toevoegingen in zitten? Zouden de homeopaten dan toch gelijk hebben, dat de werking van stoffen juist toeneemt als je ze oneindig verdunt?
Helaas. Er zit "natuurlijk zwarte bes aroma" in en "andere natuurlijke aroma's". Toevallig weet ik wat "natuurlijke aroma's" zijn. Dit zijn aroma's die worden uitgezweet door industriële schimmelkweken en industriële bacteriekweken, die stomtoevallig de geur van bessen of frambozen produceren. Vaak smaken deze schimmelsappen en uitgeperste bacterieën niet naar 1 fruitsoort, maar ergens ertussenin: tussen perzik en passievrucht, of zoals in dit geval, tussen framboos, zwarte bes en braam in. De hele smaak van de drinkyoghurt komt dus uit een berg schimmel. "Proef je de natuur?"
Die vier bessen worden er ingeflikkerd om op het pak te kunnen zetten dat er sprake is van biologisch fruit. Hoera. Wat er biologisch is aan de schimmelfruitaroma's, is mij een raadsel, maar volgens de biologische regelgeving mag het. Ik noem een schimmel of bacterie die fruitgeur uitzweet, kunstmatig, maar Arla en de overheid noemen het "natuurlijk".
Gangbare drinks zitten natuurlijk nog voller met deze troep, alleen komt er dan nog afgewerkte aardolie bij, waar je ook verdomd leuke fruitsmaakjes uit kan toveren. Alleen biologisch-dynamische producten (Demeter keurmerk) zijn echt vrij van dit soort kunstmatige smaken!
Er zijn 1000 goede redenen om biologische zuivel te drinken, al is het maar voor je gezondheid. Maar koop dan liever een pak biologische yoghurt en gooi er zelf een scheutje ranja in, dat is lekkerder. En natuurlijker.

3 opmerkingen:

  1. natuurlijke aroma's vind ik ook bij de natuurwinkel net als de E621 (aroma's) trouwens en zei maar zeggen:' Ohnee niet hier is syntetisch, alles is natuurlijk, jaja.

    Ik wordt zo langzamerhand zat van al die leuke ingredientenbenamimngen van ditieven onder verschillende noemers en dan stiekum toch klaasje zijn, undercover klaasje (E) en wij maar geloven dat het gezond is.

    En waarom moet alles wat gezonder is duurder zijn, nog even en ik moet maar weer het platteland op met mijn koeien en varkens en ondertussen bonenstaken en rabarber, aardappelen en prei zelf de grond in zetten, puur natuur zonder rotzooi.

    sorry hoor,maar moest even...................luchten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, in biologische producten mogen "natuurlijke aroma's", die producten vind je zowel in de supermarkt als in de natuurvoedingswinkel. Ze mogen het natuurlijke aroma's noemen omdat ze niet chemisch-synthetisch zijn. Europese regels. Maar in Demeter producten mag dat niet. Die kun je alleen in de natuurvoedingswinkel kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke post met een gniffel-opwekkende vergelijking met de homeopathie (waar ik overigens van overtuigd ben dat het werkt). Heb je misschien wat referenties over het ontstaan/creëren van die zogeheten "natuurlijke" aroma's? Ik snap maar niet dat mijn omgeving dat allemaal wil slikken en ben op zoek naar meer info.

    BeantwoordenVerwijderen